Ştiri

fonduri-structurale.ro a finalizat implementarea proiectului pentru promovarea componentei de finanțare EaSI dedicată inovării sociale. Rolul și suportul acordat potențialilor inovatori sociali continuă

fonduri-structurale.ro a finalizat pe 30 septembrie 2024 implementarea proiectului dedicat promovării componentei „Ocuparea forței de muncă și inovare socială” (EaSI) din cadrul Fondului Social European Plus (FSE+).

Comisia Europeană a lansat în anul 2021 un apel privind sprijinirea înființării de puncte naționale de contact care să funcționeze în fiecare din statele membre pentru a promova componenta „Ocuparea forței de muncă și inovare socială” (EaSI) din cadrul Fondului Social European Plus (FSE+).

Ca urmare a acestui demers, fonduri-structurale.ro a fost desemnat Punctul Național de Contact, facilitând accesul organizațiilor românești la oportunitățile de finanțare disponibile prin EaSI.

Platforma fonduri-easi.ro

Lansată în 2023, platforma fonduri-easi.ro este un instrument dedicat sprijinirii potențialilor beneficiari, oferind acces facil la informații despre finanțările disponibile prin componenta EaSI. Aceasta centralizează informațiile despre apelurile de proiecte active, precum și despre cele deja închise.

În plus, platforma ține utilizatorii la curent cu cele mai recente știri din domeniul inovării sociale și anunță evenimente de interes, precum sesiuni de informare și conferințe tematice.

Secțiunea utile include documente și ghiduri tematice, exemple de succes, sfaturi practice și răspunsuri la întrebări frecvente.

Pentru asistență directă, platforma a pus la dispoziție și un serviciu de helpdesk dedicat, precum și un newsletter periodic dedicat noutăților din domeniul inovării sociale.

Evenimente dedicate oportunităților de finanțare pentru inovare socială

În calitate de Punct Național de Contact pentru EaSI, fonduri-structurale.ro a organizat o serie de evenimente menite să susțină accesul organizațiilor din România la finanțările disponibile:

  • Workshopuri naționale (mai 2024): organizate în Piatra Neamț, București, Brașov și Timișoara, aceste evenimente au reunit aproximativ 100 de participanți. Ele au oferit un cadru propice pentru schimbul de idei, colaborare și accesarea oportunităților de finanțare din cadrul FSE+ – componentele EaSI și Social Innovation+.
  • Webinar online (iulie 2024): realizat în parteneriat cu AmpliFY ONG, acest eveniment online a atras peste 100 de participanți interesați de oportunitățile de finanțare dedicate inovării sociale.

Totodată, echipa fonduri-structurale.ro a fost prezentă la diverse evenimente internaționale axate pe inovare socială, precum Social Innovation Forum și Euclid Network Impact Summit. Participarea la aceste evenimente a avut ca scop identificarea și preluarea de bune practici și soluții adaptabile contextului din România.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, în cadrul apelului National Contact Points for the Employment and Social Innovation (EaSI) strand under ESF+ (ESF-2021-NCP).

Misiunea fonduri-structurale.ro în domeniul inovării sociale continuă

Prin crearea platformei fonduri-easi.ro și organizarea acestor evenimente, proiectul a contribuit la dezvoltarea ecosistemului românesc de inovare socială. Potențialii beneficiari au avut acces la informații clare, resurse utile și sprijin personalizat, toate acestea având scopul de a promova inovarea socială în România.

Totodată, fonduri-structurale.ro este Centru Național de Competențe în Inovare Socială și beneficiază de sprijin și finanțare de la Comisia Europeană. Continuăm așadar, din acest rol, munca de popularizare a inovării sociale și oportunităților existente pentru inovatorii sociali din România, lucrând activ la dezvoltarea ecosistemului național de inovare sociale și la sprijinirea autorităților publice naționale în dezvoltarea de programe de finanțare și oportunități pentru inovarea socială. Mai multe detalii privind Centrul Național de Competențe în Inovare Socială regăsiți aici.

Despre EaSI

Componenta „Ocuparea forței de muncă și inovare socială” (EaSI) a Fondului social european Plus (FSE+) dispune de un buget de 762 de milioane euro. Bazată pe fostul program EaSI (Programul EaSI 2014-2020), aceasta continuă să pună accent pe elaborarea de politici bazate pe date concrete și pe experimentarea socială, pe susținerea mobilității profesionale și pe activitățile aferente instrumentului nefinanciar din cadrul fostei axe Microfinanțare și antreprenoriat social.

EaSI se axează pe următoarele priorități principale de politică:

  • ocuparea forței de muncă și competențe;
  • piețele forței de muncă și mobilitatea forței de muncă;
  • protecția socială și incluziunea activă;
  • condițiile de muncă.

Pentru mai multe detalii referitoare la program, click aici.

Vizualizări: 7