Uniunea Europeană se confruntă cu un deficit semnificativ de forță de muncă și competențe în mai multe sectoare, deficit care nu poate fi acoperit exclusiv de forța de muncă din UE. Pentru a răspunde acestei provocări, Comisia Europeană a lansat recent Uniunea Competențelor.
Bazându-se pe Agenda pentru Competențe, Spațiul European al Educației și Spațiul European al Cercetării, Uniunea Competențelor este o strategie cuprinzătoare care sprijină obiectivele stabilite în Busola Competitivității, Pactul Industrial Verde și Strategia Uniunii pentru Pregătire.
Uniunea Competențelor se axează pe patru direcții principale pentru a se asigura că fiecare cetățean din Europa are ocazia de a-și construi baze solide de competențe și de a participa continuu la procese de perfecționare și recalificare. A patra direcție se concentrează în mod special pe atragerea, formarea și păstrarea talentelor care vor sprijini inovația, creșterea durabilă și competitivitatea viitoare a Europei.
„Uniunea Competențelor este strategia noastră pentru a ajuta oamenii să țină pasul cu o lume aflată într-o schimbare rapidă și pentru a menține Europa competitivă și echitabilă. În Europa, punem oamenii pe primul loc, deoarece succesul fiecărei persoane în învățare, la locul de muncă și în viață este esențial pentru competitivitate și pentru o Uniune stabilă și rezilientă.”, a declarat Roxana Mînzatu, vicepreședintă executivă pentru Drepturi Sociale și Competențe.
Obiectivele Uniunii Competențelor:
Pentru realizarea acestor obiective, Uniunea va include inițiative precum:
Un pact consolidat sprijină Uniunea competențelor
Uniunea Competențelor vine cu o consolidare a Pactului pentru Competențe, pentru a sprijini mai mulți lucrători să dobândească noi abilități în sectoare strategice. Acesta presupune îmbunătățirea analizei nevoilor de competențe, sprijinirea inițiativelor precum Parteneriatele pentru Competențe la Scară Largă și Academiile UE pentru Competențe, precum și integrarea programelor existente precum Alianța Europeană pentru Ucenicii, Centrele de Excelență Profesională și Alianțele universităților europene.
Pactul pentru Competențe reunește peste 2500 de membri, 20 de parteneriate la scară largă, 11 parteneriate regionale și 68 de alte parteneriate, promovând acțiuni comune public-private la nivel sectorial și regional.
Prin colaborare și partajarea resurselor, cum ar fi datele despre cerințele pieței muncii și modulele de formare, Pactul își propune să perfecționeze 25 de milioane de lucrători până în 2030.
Sursa: Comisia Europeană