Ştiri

Analiză în domeniul ocupării forței de muncă, al competențelor și al incluziunii sociale pentru România

Comisia Europeană a publicat săptămâna trecută o analiză de țară detaliată în domeniul ocupării forței de muncă, al competențelor și al incluziunii sociale pentru România, Bulgaria, Estonia, Spania, Italia, Lituania și Ungaria, prezentând în detaliu rezultatele cadrului de convergență socială.

Această analiză se bazează pe constatările Raportului comun privind ocuparea forței de muncă din 2024, care cuprinde o analiză din prima etapă a tuturor statelor membre. Raportul comun privind ocuparea forței de muncă a fost prezentat de Comisie în cadrul Pachetului de toamnă al semestrului european 2024 și a fost adoptat de Consiliu în martie 2024.

Conform analizei, în ciuda îmbunătățirilor semnificative, România se confruntă în continuare cu riscuri considerabile de sărăcie și inegalitate, cu disparități semnificative între grupurile de populație și regiuni. Chiar dacă ponderea globală a persoanelor aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială a scăzut din 2015, cu 12,5 puncte procentuale, ajungând la 32 % în 2023, aceasta rămâne printre cele mai ridicate din UE (34,4 % față de 21,6 % în UE în 2022), cu diferențe importante între regiuni (de la 12,3 % în București-Ilfov la 45,3 % în Sud-Est în 2023).

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 34