Ştiri

Sondaj Eurobarometru: 54% dintre cetățenii europeni consideră că până în 2030, Europa se va orienta către o direcție mai socială

Un nou sondaj Eurobarometru publicat săptămâna trecută confirmă faptul că 88% dintre cetățenii europeni consideră că o Europă socială este importantă pentru ei personal.

Acest lucru este în concordanță cu concluziile unui sondaj similar publicat în 2021, care arată relevanța continuă a Pilonului drepturilor sociale în Europa.

În plus, 60 % dintre respondenți cunosc cel puțin o inițiativă-cheie recentă a UE pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață. Printre acestea se numără:

Conform sondajului, la nivel național, aproape jumătate dintre respondenți (48%) consideră că abordarea problemei costului ridicat al vieții ar trebui să fie o prioritate principală în țara lor, urmată de abordarea problemei salariilor mici (35%).

Sondajul întreabă, de asemenea, care sunt prioritățile sociale care contează cel mai mult pentru respondenți. La nivel european, respondenții consideră că nivelul de trai (45%), condițiile de muncă echitabile (44%) și accesul la asistență medicală de calitate (44%) sunt elemente-cheie pentru dezvoltarea socială și economică a UE.

Întrebați în ce domenii ar trebui să acționeze concret UE pentru a pregăti viitorul Europei, respondenții au sprijinit inițiativele de îmbunătățire:

  • asistența medicală (38%)
  • salariile (34%)
  • veniturile și pensiile pentru persoanele în vârstă (30%)

În plus, 74% dintre respondenți consideră că UE ar trebui să promoveze condiții de muncă și standarde sociale mai bune în țările din afara UE cu care are relații comerciale, chiar dacă acest lucru înseamnă o mică creștere a prețurilor pentru cetățenii europeni.

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 6