Ştiri

Câștigătorii Concursului European de Inovare Socială

În luna noiembrie 2023, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Concursului European pentru Inovare Socială (European Social Innovation Competition Award) de la San Sebastian, Comisia Europeană a anunțat câștigătorii provocării din acest an: „combaterea sărăciei energetice". Acest premiu recunoaște inovarea socială ca fiind o abordare puternică pentru a răspunde provocărilor societale. 

Câștigătorii sunt:

  • ECODES

Nici o casă fără energie este programul emblematic al ECODES pentru a combate sărăcia energetică și pentru a îmbunătăți eficiența energetică a gospodăriilor cu venituri mici din Spania. Programul a fost lansat în 2013 pentru a responsabiliza familiile vulnerabile, asistenții sociali și organizațiile de asistență socială care lucrează cu acestea prin transferul de cunoștințe și instrumente pentru a economisi la facturile de energie, pentru a îmbunătăți confortul locuințelor lor și pentru a reduce emisiile de CO2.

  • Eeklo

Orașul Eeklo din Belgia colaborează îndeaproape cu cooperativele energetice locale pentru a asigura accesul cetățenilor săi la energie regenerabilă, locală și la prețuri accesibile. Începând cu anul 2000, mai multe turbine eoliene au fost dezvoltate pe terenurile publice ale orașului de către cooperativele energetice cetățenești Ecopower și Volterra. Astfel, peste 500 de gospodării (5% din totalul gospodăriilor) din Eeklo au devenit membre ale cooperativelor în ultimii 20 de ani.

  • EmpowerMed

Adunările consultative colective (AAC) sunt un instrument inovator, flexibil, cu impact, gata de utilizare, aplicabil pentru a aborda diferite forme și niveluri de sărăcie energetică. AAC iau forma unor sesiuni care reunesc, de obicei, între 10 și 30 de persoane și sunt deschise oricărei persoane care se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește accesul la serviciile energetice casnice și suportarea costurilor acestora. Spre deosebire de abordările individualizate bazate pe intervenții individual, AAC constituie o metodologie de implicare orizontală în care persoanele afectate de sărăcia energetică acționează ca „experți prin practică" capabili să ofere consiliere și îndrumare avansată de la egal la egal. 

Peste 300 de AAC au fost organizate în întreaga Europă de când metodologia a fost concepută inițial la Barcelona (Spania) în 2014, iar viabilitatea acesteia a fost confirmată în continuare de proiectul EmpowerMed din cadrul programului Orizont 2020, care a permis replicarea sa în Franța, Italia, Slovenia, Croația și Albania. Experiența acumulată până în prezent oferă dovezi solide cu privire la impactul pozitiv pentru gospodăriile vulnerabile în ceea ce privește economiile de costuri, reducerea datoriilor, responsabilizarea consumatorilor și schimbarea imaginarului social privind sărăcia energetică.

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursa: EIC

Vizualizări: 30