Ştiri

Stagiile, etapă importantă pentru tinerii care intră pe piața muncii

Un nou sondaj Eurobarometru publicat vineri, 28 aprilie 2023, arată că stagiile sunt o etapă importantă pentru tinerii care intră pe piața muncii. Patru din cinci tineri (78 %) care au participat la sondaj au efectuat cel puțin un stagiu, iar pentru unul din cinci (19 %), prima lor experiență profesională a fost un stagiu. Șapte din zece persoane (68 %) și-au găsit un loc de muncă în urma unui stagiu, iar peste jumătate dintre acestea (39 %) au semnat un contract cu același angajator, conform datelor.

Stagiile reprezintă o oportunitate de a învăța și de a găsi un loc de muncă

O majoritate clară a tinerilor europeni (76 %) care au participat la sondaj sunt de acord, în general, că au învățat lucruri utile din punct de vedere profesional în timpul stagiului. 58 % dintre respondenți au afirmat, de asemenea, că furnizorul lor de stagii sau o altă organizație implicată i-a sprijinit în căutarea unui loc de muncă.

Învățarea și sprijinul se reflectă în faptul că marea majoritate a tinerilor europeni fie erau angajați (68 %), fie își continuau studiile (18 %) la șase luni după ultimul lor stagiu, în timp ce doar 6 % erau șomeri.

Majoritatea stagiilor durează mai puțin de șase luni

Numărul tinerilor care participă la stagii lungi a scăzut de la ultimul sondaj Eurobarometru din 2013. De această dată, circa 11 % dintre respondenți au declarat că ultimul lor stagiu a durat mai mult de 6 luni, cu 4 puncte procentuale mai puțin decât în 2013 (15 %). 52 % dintre tinerii care au participat la sondaj au efectuat mai mult de un stagiu, iar 37 % dintre aceștia au declarat că au efectuat stagii repetate la același angajator.

Majoritatea stagiarilor au fost remunerați și au avut acces la protecție socială

Sondajul arată, de asemenea, că peste jumătate (55 %) dintre tinerii europeni care au efectuat stagii au primit o compensație financiară, ceea ce indică o creștere față de procentul de 40 % în sondajul din 2013. În 70 % din aceste cazuri, angajatorul a plătit un salariu sau o altă compensație financiară. 61 % dintre respondenți au declarat că au avut acces integral (33 %) sau parțial (28 %) la protecție socială în timpul stagiului.

Alte constatări ale sondajului Eurobarometru

Sondajul arată că procentul tinerilor europeni care efectuează stagii în altă țară este în creștere: mai mult de unul din cinci respondenți (21 %) au declarat că au efectuat cel puțin un stagiu în altă țară din UE, față de 9 % în 2013.

Dintre cei care nu au efectuat un stagiu, 36 % au declarat că nu sunt interesați de stagii, 18 % nu au reușit să găsească unul, 16 % au considerat că nu sunt bine informați cu privire la stagii, iar 10 % nu au avut la dispoziție suficiente resurse financiare.

Ținând seama de faptul că sondajul nu oferă nicio indicație cu privire la profilul respondenților, mai puțin de jumătate (48 %) sunt de acord, în general, că tinerii care provin din medii defavorizate sau din familii de migranți au acces la aceleași oportunități de stagii ca și ceilalți. 46 % dintre respondenți nu sunt de acord, în general, cu faptul că tinerii cu handicap au acces la aceleași oportunități de stagiu.

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 21