Problemă abordată
Persoanele cu dizabilități din Bulgaria se confruntă cu bariere semnificative în procesul lor de integrarea socială și economică. În 2018, 49,4% dintre persoanele cu dizabilități din Bulgaria se aflau în pericol de sărăcie și excluziune socială, reprezentând cel mai ridicat procent din Uniunea Europeană.
Soluție inovatoare
Proiectul Jamba oferă training persoanelor cu dizabilități din Bulgaria care caută un loc de muncă și îi conectează cu angajatorii interesați. Întreaga filozofie a proiectului se bazează pe recunoașterea faptului că persoanele cu dizabilități au active și seturi de abilități unice. Prin urmare, folosește termenul „persoane cu abilități diverse” ca unul mai inclusiv și pozitiv. Jamba oferă suport individual persoanelor cu abilități diverse în momentul aplicării pentru locuri de muncă și îndrumare adaptată pe tot parcursul procesului de aplicare. Inițiativa are și o platformă online concepută pentru a conecta solicitanții cu abilități diverse cu angajatori.
Totodată, Jamba ajută angajatorii să creeze un mediu de lucru accesibil pentru persoanele cu abilități diverse. În acest sens, oferă suport practic și tehnic companiilor prin evaluarea spațiului lor de lucru existent, analizând posibilele bariere pentru persoanele cu abilități diverse, testând facilitățile, instalând echipamente noi și oferind training despre cum să opereze orice noi instalații. Companiile sunt interesate de aceste servicii deoarece, prin angajarea unei forțe de muncă mai diverse, contribuie la strategiile lor de responsabilitate socială corporativă. Un set de instrumente pentru angajatori, dezvoltat de Jamba cu sprijinul Ernst & Young (EY), oferă angajatorilor informații despre problemele legate de angajarea persoanelor cu abilități diverse și cum să le depășească. Jamba a înființat o alianță a companiilor care lucrează cu persoanele cu abilități diverse și o ceremonie de premiere pentru a recunoaște acele afaceri și persoane care contribuie la o societate mai inclusivă. Alianța a fost înființată în 2019, iar primul an al premiilor a avut loc în ianuarie 2020.
În timp ce Jamba s-a concentrat inițial pe adulții cu abilități diverse, în 2018 și-a extins aria de acțiune către persoanele mai tinere prin crearea Centrului de Carieră Jamba Junior, un spațiu fizic accesibil pentru a facilita implicarea activă a persoanelor sub vârsta de 18 ani.
Finanțare
Fondul Social European +
Rezultate și beneficii
De la începutul proiectului în 2016, Jamba a oferit training pentru 590 de persoane cu abilități diverse, dintre care 300 au fost sprijinite să se angajeze. Jamba lucrează cu 58 de companii care angajează persoane cu abilități diverse.
Una dintre realizările cheie ale Jamba este că a reușit să meargă dincolo de training și dezvoltare de competențe și a adus problema dizabilităților într-o arenă mai largă prin organizarea de evenimente publice cu companiile și organizațiile partenere. De exemplu, în aprilie 2018, Jamba a organizat un forum de carieră intitulat „Egalitatea înseamnă Mai Mult” în parteneriat cu EY ca parte a unei campanii naționale de informare sub patronajul președintelui bulgar și al municipiului Sofia. Forumul și-a propus să schimbe atitudinile față de persoanele cu dizabilități și să evidențieze abilitățile lor unice pentru a încuraja o mai mare includere pe piață. În mai 2018, Jamba a organizat un maraton sportiv, Run2Gether Bulgaria, în parteneriat cu o organizație din Thailanda, Klongdinsor Co. Cursa de caritate a fost alergată în perechi de alergători capabili și parțial capabili pentru a promova includerea persoanelor cu abilități diverse în activități sportive.
Feedback-ul de la angajatori demonstrează că angajații cu abilități diverse pot performa la fel de bine ca orice alt angajat atunci când li se oferă un mediu de lucru accesibil și colegi de suport. Persoanele cu abilități diverse care au participat la proiect au fost la fel de pozitive, afirmând că Jamba i-a ajutat să se simtă „oameni complet funcționali”.
Potențial de scalare
Jamba colaborează cu o varietate largă de organizații bulgare și internaționale, precum municipalitatea Sofia, EY, Hellenic Coca Cola, IBM, Paradise Center, HPE, SAP, Telus International, VM Ware și multe altele. Jamba dorește să-și extindă rețeaua de parteneriate pentru a include investitori, precum și potențiali angajatori pentru beneficiarii lor. Jamba s-a extins la Budapesta, Ungaria, în mai 2019 și în aprilie 2020, a deschis o filială la Viena, Austria. Echipa din Budapesta se dezvoltă constant și intenționează să înceapă un program de mentorat și cursuri de formare profesională în limba engleză în septembrie 2020.
Având în vedere că Jamba a stabilit numeroase parteneriate cu organizații din întreaga lume și are legături strânse cu companii multinaționale care ar putea împărtăși experiența internă între filialele din diferite țări, există un real potențial de a scala acest proiect în alte țări și sectoare de ocupare a forței de muncă. O condiție cheie pentru transferabilitatea acestei practici în alte contexte este o rețea națională solidă de companii și stakeholderi care sunt angajați în construirea unei forțe de muncă mai diverse.
În 2018, Jamba a fost selectată ca una dintre finalistele bulgare în cadrul European Start-up Awards. Co-fondatoarea Iva Tsolova a fost inclusă în Forbes 30 sub 30 - Europa - Antreprenorii Sociali 2018. În plus, Jamba a fost premiată cu locul întâi pentru contribuția socială și locul al doilea pentru începerea afacerii în cadrul Forbes Business Awards 2018.
Website