OS 5.2 Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din orașele mici, mijlocii și municipiul București.
Beneficiarii în cadrul acestei priorități de investiție vor fi:
- Unitățile administrativ teritoriale din mediul urban, definite conform Legii nr. 215/2001 Legea administraţiei publice locale cu modificările şi completările ulterioare, constituite potrivit Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, republicată, cu excepția municipiilor reședință de județ, finanțate în cadrul axei prioritare dedicate dezvoltării urbane;
- Unitatea administrativ teritorială Municipiul București, inclusiv sectoarele componente, definite conform Legii nr. 215/2001 Legea administraţiei publice locale cu modificările şi completările ulterioare, constituite potrivit Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, republicată;
- Parteneriate între unitățile administrativ teritoriale menționate anterior și UAT județ, cu lider de parteneriat unitatea administrativ teritorială din mediul urban.
În vederea promovării revitalizării zonelor urbane, fara a fi exhaustive, vor fi finanțate urmatoarele tipuri de activități asupra terenurilor supuse intervenției:
- demolarea clădirilor situate pe terenurile supuse intervențiilor aflate într-o stare avansată de degradare, care nu aparţin patrimoniului naţional cultural;
- realizarea alei pietonale, piste pentru bicicliști, creare trotuare;
- amenajare spații verzi (defrișarea vegetației existente; modelarea terenului; plantarea cu plante perene / gazonarea suprafețelor, inclusiv plantare arbori și arbuști);
- crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate (ex. zone speciale amenajate pentru sport, locuri de joacă pentru copii, etc.);
- achiziționarea și montarea elementelor constructive de tipul alei, foișoare, pergole, grilaje, grupuri sanitare, spaţii pentru întreţinere / vestiare, scene;
- instalare Wi-Fi în spațiile publice;
- instalare sisteme de supraveghere video a spațiilor amenajate prin proiect;
- dotare mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, toalete ecologice, suport parcare biciclete, împrejmuire etc.);
- modernizarea străzilor urbane care conduc în mod direct la terenul supus intervenției;
- înlocuirea și/sau racordarea la utilități publice a terenului obiect al investiției;
- realizare sistem de irigații / sistem de iluminat pentru spațiile amenajate prin proiect.
Pentru detalii suplimentare consultați Ghidul Solicitantului și anexele acestuia.
Alocare financiară:
Alocarea apelului de proiecte specific celor 7 regiuni mai puţin dezvoltate (FEDR + BS) este de 89,96 milioane euro, din care 76,47 milioane euro FEDR și 13,49 milioane euro cofinanțare din bugetul de stat. Această alocare este detaliată pe regiunile de dezvoltare regională, astfel:
Regiunea de dezvoltare |
NE |
SE |
S |
SV |
V |
NV |
C |
Alocarea în cadrul apelului de proiecte (mil. euro) |
15,75 |
13,37 |
14,16 |
10,77 |
10,59 |
12,89 |
12,43 |
Pentru apelul lansat pentru regiunea de dezvoltare BI alocarea (FEDR + BS) este 13,89 milioane euro, din care 11,11 milioane euro FEDR și 1,78 milioane euro cofinanțare din bugetul de stat.
Cofinanțare:
- În cadrul apelulului lansat pentru regiunea București Ilfov, rata de cofinanțare acordată prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 80% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, respectiv 18% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului reprezintă rata de cofinanțare din bugetul de stat (BS).
- În cadrul apelulului lansat pentru fiecare din celelalte 7 regiuni de dezvoltare, rata de cofinanțare acordată prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 85% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, respectiv 13% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului reprezintă rata de cofinanțare din bugetul de stat (BS).
Pentru proiectele depuse în cadrul prezentelor apeluri cofinanțarea din partea solicitantului este de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile, indiferent de regiunea de dezvoltare în care se implementează.
Valoarea proiectului:
Proiectele depuse în cadrul acestor apeluri de proiecte trebuie să se încadreze în următoarele valori:
- valoarea maximă totală a investiției este de 5.000.000 euro;
- valoarea minimă totală a investiției este de 100.000 euro.
În cadrul prezentelor apeluri de proiecte, cererile de finanțare se vor depune exclusiv prin aplicația electronică MySMIS.