Ştiri

Credite pentru întreprinderile sociale din România. AFIN, instituție financiară nebancară înființată în urma unui proiect EaSI, a devenit operațională!

AFIN, prima instituție financiară nebancară din România, cu capital românesc, a devenit operațională la începutul acestui an și oferă soluții financiare alternative dedicate sectorului economiei sociale. Instituția își propune să faciliteze accesul la finanțare operatorilor economici cu impact social din România care au trecut de faza de start-up și au nevoie de resurse de capital pentru a se dezvolta. 

Inițiativa AFIN a luat naștere în cadrul unui proiect finanțat de Comisia Europeană, prin programul EaSI 2014-2020. Aceasta a fost implementată de ADV România, Patria Credit și FEBEA (Federația europeană a băncilor și finanțatorilor etici și alternativi).

Banca Națională a României (BNR) a autorizat înscrierea AFIN IFN S.A. în Registrul General al BNR. Astfel, începând cu 20 martie 2023, operatorii economici cu impact social pot depune cererile pentru obținerea unui împrumut.

Tipuri de credite oferite:

AFIN CAPITAL – credit pentru capital de lucru

Este destinat acoperirii cheltuielilor legate de desfășurarea activității curente a operatorilor economici cu impact social. Exemple de cheltuieli eligibile (lista este doar exemplificativă, nu limitativă):

  • cheltuieli de aprovizionare/producție/desfacere;
  • cheltuieli pentru întreținerea spațiilor/sediilor de lucru;
  • cheltuieli cu chirii/utilități;
  • cheltuieli cu personalul – salarii și/sau costuri de instruire;
  • marketing și publicitate;
  • impozite și taxe la bugetul de stat.

Perioada de creditare: max. 36 luni

AFIN INVEST – credit pentru investitii

Este destinat finanțării achiziției de bunuri tangibile and intangible utilizate în activitatea curentă a operatorului economic cu impact social. Exemple de cheltuieli eligibile (lista este doar exemplificativă, nu limitativă):

  • achiziții de echipamente de producție/mașini/utilaje/mijloace de transport/mobilier;
  • achiziții de echipamente IT ;
  • achiziții de active necorporale aferente unei investiții anterioare software/licențe programe/brevete;
  • cheltuieli cu achiziționarea de instalații/ echipamente specifice în scopul obținerii de economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile/ alternative de energie pentru eficientizarea activităților.

Perioada de creditare: max. 60 luni

AFIN PUNTE – credit punte

Este destinat acoperirii necesarului de finanțare generat de decalajul dintre plățile efectuate în cadrul etapelor de execuție a proiectului finanțat din fonduri europene sau alte surse de finanțare private și încasarea tranșelor nerambursabile din contractul de finanțare. 

Perioada de creditare: max.  12 luni

Pentru detalii privind produsele AFIN și procedura de aplicare, click aici.

Sursa: AFIN

Vizualizări: 30