Ştiri
A fost semnat acordul de parteneriat pentru 2021-2027

A fost semnat acordul de parteneriat pentru 2021-2027

Sala Unirii din Cetatea Albă Carolina din Alba Iulia a găzduit miercuri, 5 octombrie 2022, evenimentul de semnare a Acordului de Parteneriat între Guvernul României și Comisia Europeană, documentul strategic care acoperă fondurile Politicii de Coeziune și cel al Politicii Maritime și Pescuit pentru perioada de Programare 2021 – 2027. Acordul de Parteneriat a fost semnat de prim-ministrul Nicolae Ciucă, Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune și Reforme și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel-Ioan Boloș.

„Acest Acord deschide calea pentru investirea a peste 31 miliarde euro din Politica de Coeziune, în România. Această sumă reprezintă peste 1.600 euro pe persoană. În aceste vremuri dificile, cu criză după criză, este mai important decât oricând să construim un fundament solid pentru viitoarele investiții. Și, în fapt, acest Acord de Parteneriat reprezintă mai mult decât bani. Este o punte peste apele agitate ale crizei, către viitorul pe care vrem să-l creăm împreună, în conformitate cu obiectivele și valorile noastre comune ca europeni”, a declarat Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune și Reforme.

Toate investițiile cuprinse în Politica de Coeziune sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional, și cuprind domenii precum creșterea competitivității economice și a nivelului de digitalizare, modernizarea sistemului de sănătate, dezvoltarea infrastructurii de transport, ocuparea forței de muncă, tranziția către o economie verde, combaterea sărăciei, pescuit și acvacultură durabile.

Pentru perioada 2021-2027, România va dispune de 43 de miliarde de euro pentru investiții care contribuie substanțial la creșterea calității vieții cetățenilor, prin crearea de locuri de muncă, asigurarea de infrastructuri moderne, întreprinderi competitive, resurse umane la cel mai înalt nivel, precum și administrații publice moderne și eficiente.

Pentru a asigura predictibilitate beneficiarilor de fonduri europene și pentru a asigura astfel calitatea proiectelor depuse, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună au autoritățile de management, au stabilit calendarul lansării pentru apelurile de proiecte, astfel încât majoritatea ghidurilor solicitantului aferente programelor finanțate în cadrul politicii de coeziune 2021-2027 vor fi publicate în dezbatere și apelurile de proiecte aferente acestora vor fi lansate până la sfârșitul anului 2023. Se estimează că, până la finalul anului viitor, vor fi lansate apeluri de proiecte în valoare de aproximativ 24 de miliarde de euro.

Textul Acordului este disponibil aici.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 86