Problema abordată
Problema abordată de ColorADD este dificultatea persoanelor cu deficiențe de percepție a culorilor (daltonism) de a recunoaște și de a distinge culorile în diferite contexte de viață, cum ar fi identificarea semnelor de circulație, a indicatoarelor de siguranță, a culorilor hărților sau a etichetelor de produse alimentare.
Soluție inovatoare
ColorADD a dezvoltat un cod unic, universal și non-discriminatoriu, care permite persoanelor cu daltonism să recunoască culorile folosind un set de simboluri vizuale corespunzătoare fiecărei culori primare.
Culori primare
Albul și negrul apar pentru a indica tonurile întunecate și cele deschise.
Culori secundare
Simbolurile grafice pot fi combinate și astfel se creează întrega paletă de culori.
În cadrul proiectului ColorAdd, a fost conceput un program pentru școlile primare. Programul este compus dintr-o serie de acțiuni care vizează conștientizarea limitării și a constrângerii inherentă zilnică a daltonismului, precum și sesiuni de formare privind codul ColorAdd.
Proiectul lucrează cu parteneri, local, în Portugalia și la nivel internațional, în Europa, Orientul Mijlociu, Asia și America de Sud pentru a aplica codul ColorADD acolo unde este posibil, inclusiv în transportul public, spitale, medicamente, jocuri, îmbrăcăminte, sport și cultură (de exemplu, stadioane), comunicare digitală și în diferite sectoare.
În cadrul proiectului ColorADD, a fost dezvoltată o aplicație mobilă pentru identificarea culorilor și „traducerea" acestora pentru persoanele cu deficiențe de percepție a culorilor prin codul ColorADD. Aplicația permite detectarea culorilor simplu prin îndreptarea camerei telefonului către obiecte sau prin încărcarea imaginilor în aplicație.
ColorADD adoptă o abordare inclusivă, distribuind codul în diverse servicii și locuri, conștientizând astfel problema daltonismului.
Scopul este, prin urmare, de a contribui la o societate mai inclusivă și non-discriminatorie, în care fiecare copil și persoană are aceleași oportunități de învățare și știe cum să identifice și să interacționeze cu diversitatea.
Finanțare
Fondul Social European +
Rezultate și beneficii
Mai mult de 45 de țări au intrat în contact direct cu codul și peste 250 de companii și entități îl utilizează în prezent.
Codul ColorADD a fost adăugat până în prezent la 100 de milioane de etichete de îmbrăcăminte, 6 milioane de cutii de creioane colorate cu cod, 900.000 de manuale școlare, etichetele de compoziție nutrițională a 1.500 de produse alimentare diferite, 950.000 de semne de siguranță, 400 de biblioteci, 2.600.000 de examene naționale pentru liceu.
În ceea ce privește atelierele desfășurate în școli, 52.700 de elevi au participat la activități, 5.800 de profesori, asistenți și tehnicieni școlari au fost implicați, 37.800 de kituri de elevi ColorADD au fost distribuite.
Potențial de scalare
Proiectul ColorADD este transferabil și scalabil. Poate fi adoptat de companii private, furnizori de servicii și instituții publice, ori de câte ori culoarea este un factor de identificare, orientare sau alegere. Atât codul în sine, cât și atelierele pot fi transferate în alte contexte, prin achiziționarea unei licențe. Taxa de licență este ajustată la profilul partenerului. Acest abordare asigură că prețul nu este o limitare pentru adoptarea codului, în același timp contribuind la finanțarea eforturilor proiectului. O parte din taxa de licență este utilizată pentru a sprijini Asociația non-profit ColorADD Social, care promovează incluziunea în școlile ciclului primar.
În plus, aplicația ColorADD, care poate fi descărcată gratuit, este o soluție care oferă independență și autonomie în viața de zi cu zi a persoanelor cu deficiențe de percepție a culorilor, completând prezența codului ColorADD în produse și servicii.
Website